Vad fan är grejen med 90-talister #millennials

Varför beter sig 90-talister (och säker fler) så underligt? Nedan är en text bestående av tankar och analyser om hur samhället formar oss. Ni får gärna kommentarer i slutet av inlägget, är jag helt ute och cyklar eller finns någon sanning i det hela?Information Technology 

IT alltså, datorer, mobiler, sociala medier och allt vad mänskligheten har hittat på under det senaste århundradet har flyttat in i gemene mans hem, och påverkar unga i högsta grad. 

Internet är platsen där vi socialiserar genom sociala medier, chatt, forum, dataspel m.m. Det är även där det största informationsintaget sker. Internet hjälper till att forma ens identitet genom det vi delar med oss av och det vi tar in.  Utan internet har vi ingenting.

Mobiltelefonen är idag en självklarhet för dagens unga. Telefonen följer med överallt och hela ens liv är kopplat till mobiltelefonen. Utan en mobiltelefon känner många en tomhet inom sig, som att de saknar något.

Sociala medier har under de senaste åren gjort brakentré. En rad olika tjänster som: Snaptchatt, Twitter, Facebook, Tumblr är numera en självklarhet i mångas liv. Det har kraftigt förändrat hur ungdomar spenderar sin tid och framförallt socialiserar – genom att stirra in i en skärm.

Reklam:

Den påverkar oss olika, både på ett individuellt plan men även på ett bredare plan. Mediainnehållet skiljer sig avsevärt mellan olika grupper, där kön är det mest tydliga. I generella termer får det unga att må dåligt, att känna sig otillräckliga då reklam framhäver orimliga ideal.Till tjejer:
Präglas av orimliga skönhets ideal och konsumtionshets inriktat till att försköna det yttre. En kvinna ska inte vara stolt över sin egen kropp, förens  hon har anpassat sit liv genom ett hav av olika skönhetsprodukter, träningsformer och modeplagg. Endast då uppnås ett visst mått av lycka. För att sedan bli påmind om att det inte är tillräckliga. Det blir en konstant strävan efter det omöjligt perfekta.

Till killar: Även här är det orimliga skönhets ideal men med en annan vinkel i reklamen – man behöver prylar, bilar och teknik för att bli fulländad och lycklig. Kropps-idealet är en muskulös och väldefinierad man, helst omgiven av underordnande kvinnor.

Hur påverkad det oss?

Självkänslan  bland unga är botten lågt i dagens samhälle. Hela tiden blir vi matade om hur vi ska se ut, hur vi ska vara och vad vi ska göra för att platsa in i dagens samhälle. Tjejer ska fokusera på att förbättra sitt identitet genom slankhet, träning, och skönhetsprodukter för att vara tilllags. Medan männen ska stärka sin identitet genom: Muskler och ägande. Att äga en cool klocka, att äga en flickvän, att äga en vältränad och muskulös kropp.

Vad det skapar är osäkerhet, reklamen vi blir matade med hjälper oss inte att stärka vår identitet, utan den snarare försvårar sökandet efter sin egna identitet genom att bli matade med “tyckanden” om är en värdig människa.

Nyheter

Dagens unga har ett nästintill explosionsartat informationsflöde, det finns tidningar, nyhetsprogram, nyhetssidor, Facebook, Twitter och en hel uppsjö av informationsförmedlare. Vi konsumerar nyheter och media i betydligt större utsträckning än de äldre generationerna.

Traditionella nyheter består inte av positiva nyheter utan negativa nyheter såsom: Krig, sjukdom, fattigdom, väpnade konflikter, miljöförstöring m.m. Det påverkar oss människor i allra högsta grad. Vi unga blir matade med så pass mycket negativitet via medier att vi blir apatisk. Allt känns så hopplöst när man får alla hemskheter serverat på ett gigantiskt fat av information.

Vad kan man göra för att förbättra situationen?

Stäng av TVn – du slipper reklam och om du vill titta på film & serier, finns ju alltid Netflix, thepiratebay osv. Ett ytterligare tips är att sluta kolla på hjärndöda program som går ut på att skapa drama t.ex. Jersey Shores, Big Brother, Paradise Hotel ja ni fattar. Det finns massor med kvalitativ film & TV som kan lära en ett och annat. Tips: Rome, New Girl, Orange is the New Black, Black Mirror m.m.

  • Konsumera inte nyheter på morgonen – En lugn och harmonisk morgon kan göra mycket för hur dagen ska utspela sig. All misär och strunt som finns i tidningen & nyhetsprogrammen kan vänta. Meditera, läs en bok eller prata med en vän. Du kommer få reda på vad som händer i världen oavsett.
  • Sluta följ kroppsfixerade människor – Svämmar ditt flöde över av muskelberg och slimmade brudar? Skala bort och följ istället personer som förmedlar vackra budskap.
  • Förbättra ditt självvärde – Många bäckar små, för mig har konsumtionen av vackra och meningsfulla citat gjort mycket för mig samt meditera, träna och omge mig med människor som vill mig väl. Det finns mängder med information på internet om hur man förbättrar sitt liv och mår bättre. Det är inte målet som är det viktigaste, utan att du är redo att förändra din situation.

 

Lycka till och glöm inte bort att du inte är ensam ♥︎


Stöd gärna bloggen via Patreon och följ mig på Facebook och Instagram
728 X 90

 

Du kanske också gillar

No Comments

Lämna en kommentar